DE WAARHEID OVER NETWERKEN

Solliciteren versus Netwerken

Voordat je denkt;” oh nee toch!  Weer zo’n verhaal over hoe belangrijk netwerken is” wil ik je toch vragen verder te lezen. Ja, het gaat over netwerken maar nog meer over verbinden, echt interesse tonen in een ander, respect, iets willen geven, iets willen delen. Niet over een zakelijk contact, niet over alleen maar halen. Nee, daar gaat het niet over. Het gaat over iets persoonlijks, over jou en mij en wij samen. Het gaat ook over dankbaar zijn. Over elkaar nodig hebben en samen sterker zijn. Investeren in elkaar en iets voor elkaar over hebben. Misschien nu iets geven en straks iets nemen. 

Gemiddeld vervullen we tijdens onze gehele loopbaan 15 verschillende functies of banen. En geloof me als ik zeg dat iedereen ooit wel eens een verkeerde keuze heeft gemaakt. Hoe fijn is het dan om even terug te kunnen vallen op je netwerk, op de mensen waar je een verbinding mee hebt. Waar je misschien ooit iets voor gedaan hebt en die persoon nu iets voor jou kan terug doen. Of dat die persoon weer iemand kent zodat er weer een nieuwe kennis aan je netwerk wordt toegevoegd.

Netwerken is zo mooi! Ik gun het jou met deze ogen te zien. Er kan een wereld voor je opengaan

Wist je dat…

voor slechts 30% van de vacatures een advertentie wordt geplaatst op een vacaturesite. De andere 70% van de vacatures zijn niet direct zichtbaar en worden via het netwerk ingevuld.

Mensen kiezen voor mensen. Werkgevers kiezen niet voor de mooiste diploma’s, niet voor de langste ervaring, maar voor jou.  Omdat je bent wie je bent. Omdat je past in het team. Omdat je iets kan toevoegen, omdat je anders bent maar toch goed past. En kan een werkgever dan jou aannemen omdat een vriend, een collega, een goede bekende jou heeft aanbevolen zal dit altijd de voorkeur hebben. Dit scheelt niet alleen heel veel kosten en tijd. Bovendien denkt de werkgever ook nog eens dat de kans op een goede kandidaat, een goede collega hiermee veel groter is. Ga zelf maar eens in de schoenen staan van die werkgever. Wat zou jij doen?

Wist je ook dat…

veel werkzoekende dit eigenlijk wel weten maar liever blijven zoeken op alle duizenden vacaturesites in plaats van actief hun netwerk aan te spreken. Of het netwerk van hun netwerk. Of het netwerk van het netwerk van het netwerk.

Dit is wel heel bijzonder. Waarom blijven we toch liever anoniem solliciteren in plaats van gebruik te maken van het netwerk dat direct voorhanden is. Waar zijn we zo bang voor? Is het de schaamte omdat het misschien even niet zo goed met je gaat. Ben je onzeker over wat die ander mogelijk van je zou denken.

Maar bedenk eens hoe dapper en goed het is dat je kiest voor jezelf en een volgende stap, dat je gekozen hebt om nu al je energie en tijd in te steken, omdat je nu wilt gaan voor geluk in je werk, in je leven.

Een nieuwe stap wordt door je omgeving vaak enorm gewaardeerd. Het zet ze zelf weer even aan het denken. Ze vinden het heel knap dat je die keuze maakt en zouden het misschien zelf ook wel willen.

Wat is eigenlijk de definitie van netwerken?

Netwerken

betekent het creëren, uitbouwen en onderhouden van sociale contacten om informatie te verkrijgen waar men in zijn beroep of carrière voordeel mee kan doen.

Ja! Zo staat het in het woordenboek maar netwerken gaat veel verder dan het verkrijgen van informatie. Deze beschrijving gaat alleen over halen en niet over brengen. Over krijgen in plaats van geven.
Ik geloof er namelijk niet in dat Netwerken een eenzijdige aangelegenheid is. Waarom zou je iets krijgen als je niet duidelijk aangeeft dat jij ook wilt geven. Netwerken doe je samen, gaat over win-win.Verder geloof ik er ook niet in dat het alleen voor je beroep of je carrière goed kan zijn. Veel van mijn collega’s zijn ook vrienden geworden! Als ik daar alleen een zakelijke relatie mee had gehad was dat nooit gebeurd. Heel vaak hoor ik zeggen dat we zakelijk en prive niet willen delen maar als je dat niet wilt mis je heel veel. 

Er zijn verschillende soorten netwerken:

Dit is je hele netwerk! Hoe mooi is dat. En zeg eens eerlijk, deze mensen heb je niet om je heen om informatie te verkrijgen voor je beroep of je carrière. Maar met deze mensen deel je je leven. Soms intensief, soms oppervlakkig, soms dichtbij, soms van afstand. Het maakt niet uit. Om jou heen is er een heel scala van mensen die je allemaal tot jouw netwerk kunt rekenen. Zet ze maar eens op een rij. Je zult versteld staan hoe groot je netwerk eigenlijk is. En dan is er nog het netwerk van het netwerk en het netwerk van dat netwerk.

Jacqueline Scholtes - de waarheid over netwerken
Het hebben, verkrijgen en vergroten van je netwerk gaat vanzelf, maar vraagt een bewuste en actieve sociale houding.

Netwerken gaat dus over verbinden, geven en nemen, er zijn voor die ander, een win-win situatie.
We hebben elkaar op een dag allemaal nodig. Wees dankbaar als iemand iets voor jou doet. Zorg ook dat je positief bent. En ……. Vermijdt mensen die hier anders over denken. Je tijd is kostbaar en waarom zou je tijd verdoen met mensen die anders over dit principe denken.

Als je je bewust bent van je  ‘De Netwerk gedachte’ zie je overal kansen. Dit vraagt een actieve en sociale houding. Van de bakker op de hoek tot je vriendin op de sportschool. Wat kunnen we voor elkaar betekenen?

Wie doet aan netwerken?

Als je nagaat dat we in ons werkzame leven gemiddeld 15 keer van functie veranderen en netwerken eigenlijk vanzelf gaat kun je stellen dat iedereen aan netwerken doet. Voor mensen met meer afstand tot de arbeidsmarkt zoals 50 plussers of in een 2espoor re-integratie traject zitten is bewust netwerken extra aan te bevelen. Maar ook afstudeerders of schoolverlaters ervaren het voordeel van netwerken.

Als 70% van de banen via het netwerk wordt ingevuld, waarom is netwerken dan toch zo’n beladen onderwerp?

Op een rijtje de meest gehoorde bezwaren:

Dus wat doen de meeste werkzoekenden wel?

Heel veeeeeel tijd besteden aan het surfen op het internet naar die 30% vacatures. Zelfs meer dan 90% van hun tijd. En dat is zo jammer en zonde van de tijd. 

En wat gebeurt er nog meer?

Op zoek naar dé functie voor jou, maar de weg kwijtgeraakt in de jungle van vacaturesites?

Tijd voor de oplossing, netwerken gaat vanzelf

Het vraagt van jou alleen maar een bewuste en sociale houding.

Zakelijke connecten versus Privé connecten 

Dat zakelijk en prive connecten voortdurend door elkaar heen loopt hebben ze bij de Social media platforms heel goed begrepen. Ook de directeur van onze auto dealer heeft een facebook account en wordt vrienden met zijn klanten! LinkedIn snapt dat mensen kiezen voor mensen en bevelen aan persoonlijk contact te zoeken en niet via je bedrijf. Het is niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Ook in ons zakelijke leven gaat het om elkaar aardig vinden, elkaar iets gunnen en iets voor elkaar willen doen. Facebook, instagram en LinkedIn weten dat het in deze tijd gaat over goed met elkaar connecten en stimuleren ons zelfs dit te doen. Facebook zoekt bedrijven en ondernemers om zaken te doen via het platform en LinkedIn zoekt juist personen die personen zoeken.

Zowel zakelijke als privé zoek je de connectie met een persoon. Heb je met deze persoon een klik, komt daarna pas het bedrijf in beeld. Als je dit goed begrijpt kun je netwerken misschien door een andere bril bekijken.

Netwerken is echt heel erg leuk!

Als je dit goed begrijpt en toe kunt passen, weet je dat het, net als in het echte leven, ook zakelijk gaat om geven en nemen. Je wilt toch ook werken met mensen die bij je passen, die je leuk vindt, die aardig zijn. Je gaat tenslotte een toekomst met ze aan.

Ik noem netwerken al lang geen netwerken meer maar gebruik het prachtige woord ‘connecten’. In het woord ‘connecten’ zit namelijk alles. Het is aansluiten, verbinden, contact leggen, samenbrengen en verbinden ineen.

Hier alvast 15 tips om te ‘connecten’

 

Zakelijk connecten is niet solliciteren maar oriënteren

Doelstelling is een echt goed beeld krijgen van het werk dat deze persoon doet en je probeert te achterhalen of dit ook wat voor jou kan zijn.  Mocht hier uit komen dat je uitermate geschikt bent voor hetzelfde werk dan kom je daar in de loop van het gesprek vanzelf achter. Je gesprekspartner kan dit ook opmerken door je manier van vragen en je kennis op zijn of haar vakgebied. Dit schept direct een band met mogelijk positieve gevolgen.

Je kunt dit zowel telefonisch als face to face doen. Probeer ook de valkuilen en vervelende zaken te ontdekken door de juiste vragen te stellen. Uiteraard is het aan te bevelen het gesprek live te doen maar telefonisch kan ook indien goed voorbereid. Ik raad je aan dit eerst te oefenen zodat je je eigen woorden gaat gebruiken. Blijf bij je doel van het gesprek.

Zakelijk Connecten kan iedereen (leren)

Het vraagt natuurlijk wel wat lef en durf maar iedereen kan zakelijk connecten leren en je zult ervaren dat het heel erg leuk is. Je krijgt er namelijk zo ontzettend veel voor terug. Bovendien leer je zo veel van de nog onbekende zakelijke wereld om je heen. Het biedt je kansen te ontdekken wat er echt bij je past, wat je mogelijk verder wilt uitdiepen, waar je in wilt verder leren enz.

Het Zakelijk Connecten Script -Het “Connective Netwerk” Gesprek

Dit basiscript gecombineerd met persoonlijke coaching maakt van jou een master in Zakelijk connecten. Wil je dit ook?

Jacqueline-Scholtes

Jacqueline Scholtes - Leider in Verandering

Jouw helpen in je stappen op zoek naar leuk en plezierig werk is wat ik het liefste doe. Ik weet ook hoe het is om op de springplank te staan en toch niet te springen, maar ook hoe het is om wel te springen. Ik wil dat jij ook gelukkig wordt met liefde voor je werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.