Heel kwaad!

Heel kwaad!

Een paar weken geleden heb ik een bericht geplaatst op mijn Facebook pagina met deze titel. Het gaat over mijn ervaring, over een afwijzing, op grond van de leeftijd. Ik voelde me onmachtig, verdrietig en kwaad.

Inmiddels heb ik heel veel reacties gehad op dit bericht. Ik wilde oprecht weten wat de ervaringen zijn van mensen die 50 jaar of ouder zijn en op zoek naar een andere baan. Nu denk ik: “Wat gebeurt hier”! We kunnen geen goede mensen vinden maar ondertussen wel goede mensen afwijzen.

Ik ben op zoek gegaan naar bedrijven en organisaties die een goed beleid ten aanzien van 50 plussers formuleren. Is er überhaupt beleid? Waarom worden 50 plus werknemers of potentiële werknemers niet gerespecteerd en gewaardeerd om hun ervaring en kennis. Zoals in heel veel landen om ons heen.

Even wat cijfers: meer dan 50% van de ww’ers is 50 jaar of ouder, 51% van de werkgevers maakt geen gebruik van 50 plussers en LET OP: 69% van de werkgevers heeft geen 50 plusser in dienst genomen het afgelopen jaar.

Door mijn zoektocht weet ik inmiddels dat dit voor heel veel bedrijven een moeilijk onderwerp is. We praten er niet over dus dan is er niet. Maar ondertussen staat het internet vol met bedrijven die de 50 plussers kunnen helpen met het vinden van een nieuwe baan. Maar hoe dan? Als werkgevers deze mensen niet aan willen nemen omdat hun beleid erop gericht alleen jonge mensen aan te nemen kunnen we scholen, oppoetsen, video’s opnemen zoveel we willen maar zet dat geen zoden aan de dijk. Er valt natuurlijk altijd wel wat te poetsen maar door alle afwijzingen raken mensen teleurgesteld en doen uiteindelijk niets meer. Dit moeten we met elkaar oplossen. We hebben een arbeidsmarktprobleem. Een groot tekort aan goede mensen in heel veel branches maar ons beste potentieel willen we niet inzetten. Misschien heb ik het mis! ik hoop het van harte. Laat het me weten en maak me blij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.