Goed werkgeverschap: Maak gratis ontwikkeltraject kenbaar bij uw medewerkers

Het zijn bijzonder roerige tijden op de arbeidsmarkt. In bepaalde sectoren vallen harde klappen, terwijl een andere branche handen tekort komt. Onder veel werknemers leeft onzekerheid en werkgevers kunnen vaak die zekerheid niet langer bieden. Misschien moet u afscheid nemen van uw betrouwbare personeel of wilt u schuiven met functies. “Het is een kwestie van goed werkgeverschap”, zeggen Cindy Frieswijk en Jacqueline Scholtes in koor. Zij bieden loopbaanadvies voor alle werkenden en werkzoekenden. Dit waardevolle traject is gratis dankzij een tijdelijke subsidie uit de pot ‘NL leert door’. “Maar wees er snel bij, want het potje raakt snel leeg.”

Jacqueline Scholtes van LIV en Cindy Frieswijk van Frieswijk&Company zijn collega’s met ieder hun eigen bedrijf. Ze hebben beide de opleiding Personeel en Arbeid gevolgd. Cindy Frieswijk biedt loopbaanbegeleiding, outplacement en re-integratie op het eerste en tweede spoor. Haar praktijk is in het Facility Point op IJsseloord in Arnhem. Jacqueline Scholtes levert dezelfde diensten en is daarnaast ook stress en burn-out coach. Het bedrijf van Jacqueline Scholtes is gevestigd in Rhenen. De aanleiding voor de intensieve samenwerking vormde het ontwikkeltraject van NL leert door. “We zijn collega’s in het vak en trekken samen op”, legt Jacqueline Scholtes uit. Ze werken nauw samen zeker als het gaat om dit specifieke loopbaanadvies. “We willen graag dat zoveel mogelijk werknemers in onze regio gebruik kunnen maken van dit potje”, zegt Cindy Frieswijk.

Noodzaak Ontwikkeladvies groter dan ooit

“De regeling NL leert door is er voor iedereen van 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd met een relatie tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit geldt dus voor werknemers, flexwerkers, zzp’ers en ondernemers, maar ook voor mensen die nu geen werk hebben”, staat op de site van de Rijksoverheid. “Dit ontwikkeltraject stond al langer op het verlanglijstje van de overheid, maar door corona is de noodzaak voor ontwikkeladvies groter geworden. Dus dat is de reden dat het redelijk snel uit de kast getrokken is”, legt Jacqueline Scholtes uit. De eerste tranche in augustus was zo succesvol dat binnen vier weken het maximum aantal was bereikt. Onder druk van diverse brancheverenigingen zijn er opnieuw miljoenen vrijgemaakt voor het ontwikkeltraject. Het loket voor de ontwikkeladviezen gaat op 1 december 2020 opnieuw open. Vanaf dat moment kunnen uw werknemers, maar ook zelfstandigen en werkzoekenden weer kosteloos een ontwikkeladvies volgen bij gekwalificeerde loopbaanadviseurs zoals Jacqueline Scholtes en Cindy Frieswijk. Er zijn in totaal 50.000 adviestrajecten beschikbaar. Dat klinkt als onuitputtelijk, maar ook deze pot zal nu weer heel snel opgaan, waarschuwen de dames.

Goed werkgeverschap

Er is heel veel beweging op de arbeidsmarkt, zeker nu de tweede golf een feit is. “Werknemers die dachten dat ze redelijk goed zaten, worden nu ook geconfronteerd met baanverlies of dreigend baanverlies. Dus is er een grote noodzaak om goed na te denken over ‘zit ik nog wel goed op mijn plek’ of ‘is dit de baan tot mijn pensioen’. We worden met zijn allen door elkaar geschud, want zelfs de banen waarvan we dachten dat die heel safe waren, staan nu ook op de tocht”, vertelt Jacqueline Scholtes. De toeristische sector, de luchtvaart, de evenementenbranche, de horeca; zomaar wat voorbeelden van sectoren die traditioneel vrij stabiel waren, hebben het nu heel moeilijk. “Het was gisteren nog in het nieuws. “Mensen die in de hospitality werken worden nu ontslagen”, stelt Cindy Frieswijk. “Die moeten nu wat anders.” Bedrijven die in dergelijke sectoren werken, realiseren zich dat ze afscheid moeten nemen van vaak trouwe en loyale werknemers. Die werkgevers hebben een verantwoordelijkheid, vinden Cindy Frieswijk en Jacqueline Scholtes. Zij kunnen hun werknemers wijzen op het Gratis Ontwikkeladvies. Dat kan een eerste aanzet zijn tot meer bewustwording van de mogelijkheden tot een carrièreswitch”, legt Cindy Frieswijk haarfijn uit. “Het is goed dat werkgevers hun werknemers daarop wijzen. We hebben veel werkgevers uit ons netwerk aangeschreven om het ontwikkeltraject onder de aandacht te brengen door een bericht op het intranet te plaatsen bijvoorbeeld”, vult Jacqueline Scholtes aan. “Het is een kwestie van goed werkgeverschap. Pak die kans!”

"Ontwikkeladvies voor iedereen"

Deelnemers die mee willen doen aan dit ontwikkeltraject kunnen zich aanmelden bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. “Wij verzorgen de registratie en de financiële afhandeling. Daar hoeft de deelnemer zich niet mee bezig te houden”, verduidelijkt Cindy Frieswijk. Het loopbaan-/ontwikkeladvies is maatwerk. Tijdens het traject wordt ingegaan op loopbaan- en ontwikkelvragen die voor jouw medewerker belangrijk zijn.

Voorbeelden van vragen en thema's waar de nadruk op kan liggen, zijn:

  • Wat zijn mijn talenten, kwaliteiten en ontwikkelpunten?
  • Welke bijscholing kan ik het beste volgen om sterker te staan op de arbeidsmarkt?
  • Wat zijn mijn interesses, affiniteiten en loopbaandrijfveren? In welk (ander) beroep met betere perspectieven kan ik (ook) met voldoening werken?
  • Welke beroepen en functies met goede (arbeids)marktkansen sluiten aan bij wat ik kan en wil en hoe kom ik daarin terecht?
  • Welke omscholing kan ik het beste volgen om in de richting van mijn keuze aan het werk te komen?
  • Waar en hoe vind ik passende vacatures en hoe kom ik in beeld bij werkgevers? Hoe presenteer ik me op de arbeidsmarkt bij werkgevers?
  • Hoe pas ik als ondernemer/ZZP-er mijn aanbod aan zodat ik betere verdienmogelijkheden creëer? Welke afzetmarkt ga ik bedienen en hoe kom ik in beeld bij nieuwe opdrachtgevers?

Wat krijgt de medewerker?

Voor het eerste gesprek wordt een online Arbeidsmarktscan gemaakt en een interesse en competentietest. De arbeidsmarktscan geeft inzicht in de arbeidsmarktpositie en kansen en bedreigingen. En de interesse en competentietest laat goed zien waar de kwaliteiten en interesse liggen. Dan volgen de loopbaan-/ontwikkelgesprekken bestaande uit 2 x 2 uur loopbaangesprekken met een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Vervolgens wordt toegang gegeven tot het unieke LIV online coachprogramma Carriere Change Plan met verschillende tests en opdrachten die inzicht geven in de kwaliteiten, eigenschappen, interesses en drijfveren. We trekken gezamenlijk conclusies, zetten de lijnen naar de toekomst uit en wordt met de hulp van de loopbaanadviseur een concreet Ontwikkelplan opgesteld. Het moet nog een keer gezegd worden: wees er snel bij voordat alle ontwikkeltrajecten uitgegeven zijn.

Wil je dit als werkgever ook aanbieden aan je medewerkers? Dan kun je deze link delen via een interne mail of het intranet:
https://liv4coaching.nl/gratis-ontwikkeladvies/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.