De kracht van samen

Samen groeien

Tranen springen in mijn ogen. “Is dit uw eerste test?”, vraagt de man. Ik knik en vraag me direct af of het minder vervelend is als het de tweede of derde test is.

Het blijft bijzonder deze Covid-19 tijd. Eerst denk je nog dat het over anderen gaat. Totdat je zelf ook in de rij bij een teststraat staat en je afvraagt: wat heb ik fout gedaan? Fout klopt niet, maar toch voelde ik mij op een of andere manier schuldig.

Het is weer lente, buiten sneeuwt het en mijn veulen, inmiddels jaarling, is verhuisd om op te groeien tussen zijn vrienden. Ik mis hem, hoewel ik ook weet dat dit een betere plek is voor hem. Ik wil mijn tijd nu goed besteden. Redenen genoeg voor mij om aan de slag te gaan met het thema voor 2021 LIV “de kracht van samen”. Groei in kwaliteit door de kracht van samen. Dat is precies waar voor mij nu ook de nieuwe uitdaging ligt. Beslissingen nemen gaat sneller wanneer je dit alleen doet maar wil je iets groter of iets duurzaams opleveren dan heb je hier anderen voor nodig. De kracht van samen heb ik ervaren bij de opzet en de uitwerking van nieuwe ideeën. Zonder mijn ‘anderen’, mijn spiegels, komt er niet veel van terecht. Toch is er steeds die twijfel.

Steeds weer vraag ik mij af waarom de gedachten en de ideeën die ik heb over het oppakken van een nieuwe thema voor mijn dienstverlening begint met: “Ze zullen wel denken dat………” of wat zal die en die er wel of niet van vinden, iemand anders kan dat vast veel beter dan ik en nog vele andere aannames die in mijn hoofd spontaan ontstaan.

Gedachten die je onzeker maken en soms zelfs besluiten iets niet te doen kunnen je het leven behoorlijk lastig maken. Gelukkig herken ik wat er gebeurt en inmiddels weet ik, ik ga liever op mijn spreekwoordelijke platte….. dan dat ik stil in een hoekje blijf zitten tot ideeën verdwenen zijn.

Waar komt dit toch vandaan? Waarom roept je systeem niet direct, yes gaaf idee dat gaan we doen. Veelal heeft dit te maken met je het doorbreken van je veilige situatie. Waarom zou je een ‘gevaarlijke’ stap zetten terwijl je nu alles fijn op de rit hebt. Maar zelfs al heb je niet alles fijn op de rit. Je brein vindt een nieuwe stap nog veel onveiliger omdat je brein niet weet of kan overzien wat de gevolgen zijn. Dus is het advies, doe maar even lekker niets.

Een tip is om je eens in te verdiepen is het gedachtengoed van Charlotte Labee. Haar nieuwsbrief komt regelmatig in mijn mailbox. Ze geeft o.a. adviezen om je mindset te trainen om bepaalde conditionering te doorbreken.

Zo kijk ik natuurlijk ook regelmatig aan tegen die torenhoge berg van mijn klanten, waar ze graag overheen willen kijken voordat ze echt een stap durven zetten. Helaas is het onmogelijk in de toekomst te kijken en over de berg heen kijken voordat je begonnen bent met klimmen is echt onmogelijk. En in plaats van het beklimmen van de berg en omhoog te kijken, zie ik vaak dat er juist een diepe kuil van ‘negatieve gedachten’ en ‘ze zullen wel denken dat’ redeneringen gegraven wordt. Een spiraal die moeilijk te doorbreken is tot het moment dat er niets meer gebeurd en je bij stilstaand water terecht komt.

Jacqueline-Scholtes-Leider-in-Verandering

Herkennen, erkennen en veranderen

Toch is er licht in de tunnel. Omdat we van nature niet allemaal helden zijn die vol energie en goede moed alle uitdagingen aan gaan is er een patroon te herkennen en weet ik dat door gebruik te maken van de drietaps raket van het HEV-model je toch stappen kunt zetten in die onmogelijke nieuwe richting.

  1. Herkennen.
    Het begint met het stopzetten van het graven van een kuil waardoor je berg steeds hoger wordt. Je bewust worden van je weerstand en je beperkende overtuigen, daar gaat hem om. Erken dat je voor de gek wordt gehouden en dat ook jouw mind kiest voor de veilige weg, maar dat is ook de weg van de minste weerstand en misschien wel stilstand.
  2. Erkennen
    Ben jij iemand die altijd beren op de weg ziet dan stel ik voor eens een goed gesprek aan te gaan met deze beren. Voor veel mensen is dit een patroon. Zodra er maar enigszins een onveilige (nieuwe) situatie ontstaat staan ze vooraan met dat wil ik wel maar……….Helaas kloppen deze veelal negatieve aannames bijna nooit. Door ze te benoemen en te bespreken herken en erken je ze en kun je er wat aan doen. Ga maar eens na hoeveel aannames je hebt gedaan en hoeveel van deze aannames niet klopte. Juist ja… de meeste aannames ontstaan in je gedachten, zijn vaak negatief. Accepteren dat dit bij jouw veranderproces hoort en dat je hier iets aan kan doen helpt enorm.
  3. Veranderen
    Het vraagt doorzettingsvermogen, vastberadenheid en rustig aan een aantal dingen doen die soms echt ‘eng’ zijn maar je enorm helpen. Het accepteren dat je in een veranderproces zit wat tijd kost en helaas niet hip of sexy is maar wel effectief en succesvol. Verder moet je ook accepteren dat niemand anders het voor je kan doen. Jij bent de leider van je eigen verandering (LIV). Mijn filosofie over veranderen is dat de naam veranderen eigenlijk niet klopt. In het woord veranderen zit het woord anderen. Alsof het over een ander gaat maar het gaat natuurlijk over het proces van jezelf.

Je zult nu begrijpen waarom zoveel nieuwe ideeën direct in stilstaand water terecht komen. Best jammer, omdat je als mens vooral groeit door nieuwe dingen uit te proberen, door fouten te maken, door opnieuw te proberen.

Mensen helpen met dit proces en samen de kuil dicht te gooien en de berg iets minder hoog te maken is waar ik mijn beroep van gemaakt heb. Een stapje zetten voorbij je angst en ervaren dat er zomaar mooie dingen op je pad kunnen komen wanneer je in beweging komt is zo waardevol en kan dus echt ‘life changing’ zijn.

Groei in de lente en de zomer

Meer mensen helpen is mijn doel, dat is nodig en dat kan ik niet alleen. Een bundeling van diensten door ‘de kracht van samen’. Ik werk eraan maar kan het niet alleen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.