IK WIL GRAAG WAT ANDERS MAAR WEET NIET WAT

Ik wil graag wat anders gaan doen maar ik heb geen idee wat. Kun je me helpen te ontdekken wat mijn volgende stap kan zijn?

Dit is wel de meest gestelde vraag aan mij als loopbaancoach.

Het hele scala van instrumenten zoals een talentenscans, beroepskeuze onderzoek kunnen we natuurlijk inzetten. Lekker onderuitgezakt op de bank een paar testen invullen en dan weet je precies wat je kunt of welk beroep perfect bij je past.

Helaas! Dit werkt niet.

De kracht van een test

Toen ik 13 of 14 jaar was kregen we bij ons in de klas, voor het eerst een beroepskeuze onderzoek. Dit was ter voorbereiding op de keuze die je moest maken voor een volgende opleiding na de middelbare school. Mijn verwachtingen waren hooggespannen. Ik had namelijk geen enkel idee wat ik zou willen of wat ik zou kunnen. Eindelijk zou ik weten hoe mijn toekomst eruit zou zien.

Enthousiast vulde ik de test in. Het was zo’n test waar je steeds moest kiezen uit 2 mogelijkheden en ook vond je ze allebei niks, je moest toch kiezen. Of als je allebei wel wilde kiezen dan toch de meest leuke. Allerlei beroepen kwamen naar voren. Naar waarheid heb ik de test ingevuld en toen was het wachten.

Ik zag al voor me hoe het zou zijn als ik piloot was of bij de politie zou werken. Maar ook andere stoere beroepen zoals directeur van een dierentuin of boer. Op het land of met koeien werken leek me ook erg leuk.

Ik begreep er dan ook niks van toen de uitslag kwam. Een baan in de zorgsector of in de kinderopvang. Hoe kon dit nu. Ik had helemaal niets met banen in de zorgsector en met kinderopvang of onderwijs ook niet. Ik dacht dat ik de test verkeerd had ingevuld, maar begreep niet hoe het kon. Ik was zo oprecht geweest bij het invullen.

Pas veel later begreep ik dat er aparte uitslagen voor jongens en meisjes waren. De jongens waren heel toevallig geschikt voor ‘jongensberoepen’ en de meisjes voor ‘meisjesberoepen’.

Gelukkig heb ik niet geluisterd naar dit advies en zijn de beroepskeuze testen verbeterd en hopelijk ook objectief.

Verwachtingen managen

Toch valt mij wel iets op over het zoeken en kiezen van je studie of beroep. Je hebt als mens zoveel talenten die in verschillende fases in je leven naar boven komen. Sta je op een punt dat je wat andere wil gaan doen maar je hebt nog geen idee wat, dan heb je verschillende opties om hier achter te komen.

Ik weet dat bij veel loopbaan- of carrière trajecten standaard beroepskeuzetesten worden ingezet. Toch ben ik er, ook gezien mijn eigen ervaring best wel voorzichtig mee en probeer de verwachtingen toch een beetje te managen.

Als je op dit moment niet weet wat je wilt, weet ik zeker dat je ook na de test nog steeds niet precies weet wat je wilt. Ondanks het feit dat de uitslag wel verschillende opties aanreikt. De opties zijn bijna altijd herkenbaar. Helaas heb ik zolang ik dit werk doe nog nooit meegemaakt dat iemand zei; “Dat is bijzonder. Volgens de test past dit beroep bij mij, daar had ik zelf nooit opgekomen. Wat fijn dat ik nu weet wat er bij mij past”. Ik probeer daarom altijd al te hoge verwachtingen meteen weg te nemen.

Het zoeken naar je volgende uitdaging is namelijk al een uitdaging op zich. Je talenten ontdekken en weten wat er op dit moment goed bij jou past is een zoektocht.

Desiree is een klant van mij. We hebben iedere 14 dagen contact en gisteren zei ze tegen mij. Wat een geluk dat het zo goed gaat en dat ik nu precies weet wat ik wil. Dat ik focus heb op wat ik wil bereiken en dat mijn sollicitaties succesvol zijn en ik eigenlijk kan kiezen wat ik wil.

Toen schoot ik wel even in de lach.

Hoezo geluk?

Je werkt al maanden aan het helder krijgen van je doel.
Je hebt een structuur aangebracht.
Je hebt een heldere planning.
Je hebt tientallen kopjes koffie gedronken.
Je haalt alle deadlines.
Je werkt s ’avonds en soms zelfs ’s nachts.
Je zit er regelmatig helemaal doorheen.
Je ziet het af en toe niet meer zitten.
Je wilde zelfs stoppen.
Je ging toch door.
Je sollicitatiebrieven en cv’s heb je tientallen keren over gedaan.
Je maakte de ene sollicitatie na de andere.
Je hebt video’s gemaakt.
Je bent afgewezen.
Jij hebt afgewezen.
Leuke gesprekken gevoerd.
Vervelende gesprekken gevoerd.

Desiree, het is je zeker niet komen aanwaaien, je hebt er keihard voor gewerkt. En nu voel je je sterk, ben je trots, laat je je nooit meer met een kluitje het riet insturen. Ben je trots op jezelf. En zijn je man, kinderen en ik ook super trots op je.

Ontdekken wat je echt wilt betekent investeren in jezelf en hard werken. Je komt er alleen als je je grenzen wilt verleggen, stappen durft te zetten, risico’s durft te nemen. Dat is niet eenvoudig maar het is het wel waard.

Ooit zei iemand mij eens voor alles wat je echt graag wilt zult je ook door het stof moeten gaan. Voor die ene baan zult je misschien wel 100 keer moeten solliciteren. Dus 100 brieven schrijven, 100 cv’s aanpassen, 1000 keer zoeken enz.

Ja dat is best heel veel.

Liefs Jacqueline

Zullen we kennismaken?

Ik kom graag met je in contact en samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen.

Jacqueline-Scholtes

Jacqueline Scholtes - Leider in Verandering

Jouw helpen in je stappen op zoek naar leuk en plezierig werk is wat ik het liefste doe. Ik weet ook hoe het is om op de springplank te staan en toch niet te springen, maar ook hoe het is om wel te springen. Ik wil dat jij ook gelukkig wordt met liefde voor je werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.