Heb je nog steeds geen werk?

Een klant van mij kreeg deze vraag onlangs van een oud-collega op een banenbeurs. Tja, wat antwoord je dan? En belangrijker nog, hoe voel je je dan? De arbeidsmarkt trekt aan. De vacatures liggen voor het oprapen. Zo lijkt het tenminste. Maar wat is nu waar en niet waar? De cijfers van het CBS liegen er niet om. Het gaat goed maar we zijn nog niet terug op het niveau van vóór de economische crisis.

Groeiend maar nog niet maximaal

Op dit moment zijn er 352.000 werklozen, oftewel 3,9 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid daalt iedere maand iets. Sinds december vorig jaar kwamen er per maand gemiddeld 11.000 werkenden bij. Ondanks de stijgende lijn is het aandeel werkende mensen binnen de beroepsbevolking nog niet op het niveau van voor de economische crisis.

Meer baanswitchers

Steeds meer mensen wisselen van werkgever. Vooral jongeren en hoger opgeleiden wisselen regelmatig van baan. In 2017 kozen 937.000 mensen tussen de 15 en 75 jaar voor ander werk. Dit aantal is de afgelopen jaren weer toegenomen. We overtreffen echter nog niet het aantal van 2008, toen maakten nog meer dan een miljoen werkenden een overstap. Twee derde van de overstappers tussen de 25 en 75 jaar koos voor een andere beroepsklasse. Hieronder verstaat het CBS bijvoorbeeld een overstap van een pedagogisch naar een zorgberoep of van een commercieel naar een dienstverlenend beroep.
Hoe ouder we worden hoe minder we van baan veranderen.

De rol van de media

Soms is de wereld niet precies zoals hij wordt beschreven, maar wordt er een beleving gecreëerd waardoor het lijkt alsof het waar is. De (social) media speelt hier een belangrijke rol in. Hier loop jij als nieuwe werkzoekende tegen aan. De banen liggen voor het oprapen heb je gehoord, maar jij als 55-plusser merkt hier nog helemaal niets van. Je bent net afgestudeerd en heb gehoord van de krapte op de arbeidsmarkt. Maar standaard krijg je te horen dat je een van zovelen bent en je kans op die baan minimaal is.
Toch is een bewegende arbeidsmarkt heel positief. Je moet alleen wel objectief blijven. Een bewegende arbeidsmarkt zorgt er ook voor dat meer mensen die niet makkelijk veranderen, nu hun kans zien. Je collega’s hebben een andere baan gevonden dus misschien lukt het jou ook wel om iets te vinden wat beter bij je past of een volgende stap te maken. Een ander voordeel is dat er nieuwe banen ontstaan. De economische groei vraagt andere functies en biedt kansen voor vernieuwing. Zelfsturende teams, flexwerkers, projectteams enz.

Heb je nu nog geen werk?

Mijn klant heeft zelf gekozen om van functie en werkgever te veranderen. Ze is heel serieus, gericht op zoek naar een nieuwe baan. Niet zomaar een baan, maar een baan die echt bij haar past. Hiervoor heeft ze een stappenplan uitgewerkt. Dit volgt ze ook stap voor stap. Ja, dat kost iets meer tijd. Maar door deze oriëntatie heeft ze al zoveel geleerd en weet ze steeds beter wat er echt goed bij haar past. Vanaf het allereerste moment neemt ze de regie in eigen hand en neemt ook de stappen die bij haar reis passen.
Ze is overtuigd en blijft bij haar besluit haar reis niet te onderbreken maar goed af te ronden. De kans op succes en een baan die bij haar past is zo het grootst.

Wat is nu echt belangrijk?

Het leven is een flow en het is een hele kunst om goed mee te drijven. Op het moment dat jij in jouw flow een nieuwe carrière stap wil maken is helemaal niet relevant wat de arbeidsmarkt op dat moment doet. De flow van je leven volgen geeft veel mooiere resultaten dan tegen de stroom in proberen te zwemmen. Door goed te luisteren naar jezelf en de signalen die je verder helpen in je persoonlijke ontwikkeling, kun je putten uit een kracht die je helpt de volgende stap te maken.

Dus heb je het gevoel dat verandering noodzakelijk is om in de flow van je leven te blijven. Aarzel niet en laat je meevoeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.