Gelukkige mensen zijn succesvol

Gelukkige mensen zijn succesvol

Zo’n 3 jaar geleden, tijdens een event hoorde ik voor het eerst de term werkgeluk. Ik moest er toen eigenlijk wel een beetje om lachen. Alsof we ineens beseften dat het belangrijk is dat je ook in je werk gelukkig bent. Maar inmiddels is het serieuze business en dat is prima. Het werken met dit thema is ontzettend boeiend en geeft inhoud aan woorden als zinvol, betekenisvol en gelukkig. Werken is van een zware plicht uitgegroeid tot een activiteit die kleur en betekenis geeft aan het leven.

Het is echt een thema van deze tijd geworden, waarin we allemaal op zoek zijn naar een beter en completer leven. Inmiddels worden er jaarlijks onderzoeken gedaan naar geluk en kun je er bijna niet meer onderuit werkgeluk na te streven.

Tijdens mijn coachsessies maak vaak gebruik van oefeningen en theorieën uit het boek ‘Gelukkig werken’ van Onno Hamburger en Ad Bergsma. Beiden bekend van studies en wetenschappelijk onderzoeken over dit thema.

Geluk zit in jezelf

Dat zegt Onno Hamburger. Dat is fijn om te weten. Het zit hem dus niet in de omstandigheden. Dit betekent ook dat de sleutel om gelukkig te worden altijd in jouw handen ligt.

Dat is nog wel eens lastig merk ik ook in mijn coachpraktijk. We zien de omstandigheden soms als oorzaak voor ons ongelukkig zijn. We denken dan, als deze manager weg gaat dan wordt alles beter of als mijn collega iets harder gaat werken dan komt het goed. De teleurstelling is vaak groot als dat niet voor verbetering zorgt en je dus op zoek moet naar de echte oorzaak. Als je de stap zet om erachter te komen wat dan wel de oorzaak is, komt het vast goed.

Big Five test

Als geluk in jezelf zit is en je wilt werken aan je geluk, helpt het om te weten wie je eigenlijk bent. Nu zijn er veel persoonlijkheidstesten ontwikkeld, maar de Big Five persoonlijkheidstest is een van de meest betrouwbare en valide testen op dit moment. Het gaat hierover 5 domeinen die toekomstig gedrag voorspellen.

  • Neurocisme, de gevoeligheid voor negatieve emoties
  • Extraversie, krijg je energie van externe prikkels en werken met anderen
  • Openheid, sta je open voor nieuwe ervaringen
  • Vriendelijkheid of altruïsme wil je samenwerken of ga je de competitie aan
  • Zorgvuldigheid, de mate van doelgerichtheid, planmatigheid en zelfcontrole

Leuk om zelf de Big Five test te doen? Klik op onderstaande link om een korte test te doen. Onderaan kun je naast de resultaten op ‘Omschrijving’ klikken voor meer uitleg over de uitslag.

Klik hier om de Big Five test direct te doen.

Gelukkige mensen presteren beter op het werk, zijn gezonder, zijn minder vaak ziek (minder burn-out), hebben kwalitatief betere relaties en zijn ook nog eens creatiever.
En nog even dit;  gelukkige mensen zijn veelal ook heel succesvol!

Vind je dit ook een interessant onderwerp? Komt het thema werkgeluk ook steeds vaker in jouw bedrijf aan de orde? Vind je het leuk hier eens over te sparren met een goede kop koffie? Neem dan contact met mij op voor een gratis eerste gesprek.

Bronvermelding: met dank aan Gelukkig Werken van Onno Hamburger en Ad Bergsma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.