Feeling good by doing good

Haat – Liefde

Zelf heb ik altijd een soort haat – liefde verhouding met het werken in een team. Helemaal alles zelf doen en niemand die zich ergens mee bemoeid, dat leek me heerlijk.

Mijn trainers

Altijd werkte ik in teams en de mensen in deze teams waren mijn trainers, mijn maatjes, mijn grote voorbeeld, mijn schaduw en hebben mij gevormd tot wat ik nu ben. Ook heb ik teams aangestuurd en daar leerde ik een team leiding geven en mocht ik coachen maar werd ik ook gecoacht Ook hier ontmoette ik mijn trainers, mijn maatjes en gingen we samen alle uitdaging aan.

Ongeduldig

Maar heel vaak dacht ik ook; kon ik het maar alleen doen, dan schieten we tenminste op. Waarom al die neuzen de zelfde kant op. We doen gewoon wat nodig is dan halen we ons resultaat of ons doel toch!
Steeds weer die afweging, het snelle resultaat … of doen we het samen en is krijgt iedereen een beetje zijn zin. Ik denk dat iedereen dit wel een beetje herkent.

De verbinding

Nu ik zelfstandige ben en ik mijn collega’s in het werkveld ontmoet mis ik wel eens die verbinding met andere mensen die ook anders denken. Het is voor mij dan ook heel belangrijk mensen om me heen te zoeken die het net even anders doen waar ik weer van kan leren en groeien.

Ik denk dus soms met weemoed terug aan de complexe maar uitdagende discussies met diverse uiteenlopende meningen. Samen het probleem aanpakken is ook leuk.

Mensen in teams zijn gelukkiger

Inmiddels weet ik dat het  wetenschappelijk bewezen dat mensen creatiever, socialer, resultaat gerichter zijn en ook veel beter omgaan met problemen, wanneer ze samenwerken. Het duurt langer om tot doelstellingen te komen ten opzichte van iemand die alleen werkt, maar het uiteindelijk resultaat is altijd beter.

Investeren in teams is dus altijd lonend. Als je je dan ook realiseert dat geluk voor een klein deel maakbaar is zou ik zeggen LETS GO for it.

Teamspirit
Let’s go for it!

Hoe werkt het bevorderen van teamgeluk?

Teams beter laten samen werken is een van mijn mooie uitdagingen die ik combineer met mijn coach praktijk. Gesteund door praktische theorieren van Leo Bormans, schrijver van  The world book of happiness en Onno HamburgerDocent aan de Erasmus universiteit help ik teams met het vergroten teamgeluk en daarmee de duurzame en intensieve samenwerking.

Het beste van jezelf voor het team

Jouw unieke eigenschappen inzetten voor het team zal je makkelijk af gaan. Als teams kunnen werken door ieders unieke eigenschap in te zetten is een berg verplaatsen nog eenvoudig.

De volgende stappen geven je team weer een boost

  • 1. maak iedere unieke eigenschap inzichtelijk
  • 2. bespreek hoe deze eigenschap het beste past voor het resultaat van het werk
  • 3. de eigenaar van deze eigenschap bewaakt de inzet van de eigenschap
  • 4. maak een web van eigenschappen
  • 5. vul ontbrekende eigenschappen aan op creatieve wijze
  • 6. spreek elkaar aan op de inzet van je unieke eigenschap

De doorzetter (voorbeeld)

n het team heeft iemand de eigenschap van doorzetter. De Doorzetter gaat zich inzetten om als team goed om te gaan met twijfel, weerstand, tegenslag, angst of onzekerheid.
De doorzetter heeft een serieuze taak om te signaleren wanneer zijn eigenschap gewenst is en deze dan ook ten goede van het team in te zetten. Ook de andere teamleden bewaken en signaleren de taak van de doorzetter. En zo komen eigenschappen als ‘vernieuwend, actief, sociaal, rustig, creatief, leidinggevend, stijlvol enz op succesvolle wijze ingezet voor het team.

Mijn rol is tijdens een workshop het team ondersteunen in het samenstellen van het Web van Eigenschappen. Zo ontstaat er een blauwdruk van een goed functionerend team. In de uitvoering gaat het team zelfstandig aan de slag en zullen er een aantal terugkom dagen worden afgestemd.

Het is speels, leuk en super zinvol voor het team!

In mijn werk als persoonlijk coach is de samenwerking met andere teamleden of leidinggevende veelal een aandachtspunt. Het Web van eigenschappen voor het team kan dus ook bijdrage aan werkgeluk van individuele medewerkers.

Hoewel het werken in een team of je nu leiding geeft of een teamlid bent, veelal balanceren is bestaat er niets mooiers als resultaten boeken met het beste van jezelf.

 

Lees ook de blog Teamgeluk

Voor meer werkgeluk op de werkvloer

Jacqueline Scholtes – Leider in Verandering

Graag informeer ik je persoonlijk over teamgeluk. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.