Balanceren op een dun koord.Het lijkt zo simpel, maar in werkelijkheid is het soms ontzettend complex. Als je medewerker ziek wordt en dit blijkt langer te duren dan iedereen had verwacht, vraagt onze wetgever zorg te dragen voor een goede begeleiding, om de medewerker weer terug te laten keren op zijn of haar werk. Als dat niet mogelijk is, is goede begeleiding nodig om de medewerker naar ander werk bij een andere werkgever.
Re-integratie coaching
Mijn werk bestaat eruit dat ik mensen begeleid die door omstandigheden hun eigen functie niet of niet meer volledig kunnen oefenen. Dit kan zijn terug bij de werkgever in een andere of aangepaste functie of een andere baan bij een andere werkgever. Samen met de medewerker ga ik aan de slag om en een nieuwe toekomst vormgeven, door weer in actie te komen. Iedereen verdient het te werken in een baan die past. Een plek waar je er weer toe doet. Je nuttig voelt en mee doet in de maatschappij.
Heel complex
De complexiteit zit hem in het feit dat er veel verschillende variabelen zijn en de werkgever, altijd verantwoordelijk blijft voor het actief begeleiden van de medewerker en zelfs functies binnen de eigen organisatie die mogelijk passend kunnen zijn moet blijven aanbieden. Dit is voor alle partijen lastig en vaak onduidelijk. En ook de wetgever is hierin niet altijd eenduidig. Een andere complexiteit is dat het voor werkgevers lastig is in te schatten wat actief begeleiden eigenlijk precies betekent. Maar schat hij dit verkeerd in dan is het mogelijk dat de werkgever een loonsanctie krijgt opgelegd door het UWV. Mogelijk dat de acties van de werkgever om de medewerker actief te begeleiden in het re-integratieproces als onvoldoende worden beschouwd.
Rollen
Ik merk dat het zoeken naar de best mogelijke ondersteuning vaak onzekerheid veroorzaakt bij alle partijen. En er zijn veel partijen; de bedrijfsarts, de arbeidsdeskundige, de re-integratiecoach, de verzekeringsmaatschappij, het UWV. Iedereen heeft zijn of haar rol in het proces in het beter worden van de medewerker en zorgdragen voor een actieve rol op de arbeidsmarkt en daarom moet voelt het voor mij in de communicatie vaak heel voorzichtig balanceren op een dun koord.
Efficiënter
Toch denk ik wel eens dat het ook wel anders kan. Efficiënter. Het spinnenweb dat om de medewerker heen wordt gemaakt bestaat uit individuele experts. Experts die vanuit hun eigen vakgebied een stukje van het proces (de zieke medewerker) invullen. Natuurlijk hebben we elkaars stukje nodig maar de puzzelstukjes zouden veel eenvoudiger in elkaar kunnen passen als ons doel, de medewerker weer actief te laten meedoen in de samenleving, goed op elkaar is afgestemd en wij als experts, elkaar eerder in het proces zouden treffen. De medewerker en de werkgever zouden mijns inziens zo sneller geholpen kunnen worden.
Jacqueline Scholtes - Leider in Verandering
Jouw helpen in je stappen op zoek naar leuk en plezierig werk is wat ik het liefste doe. Ik weet ook hoe het is om op de springplank te staan en toch niet te springen, maar ook hoe het is om wel te springen. Ik wil dat jij ook gelukkig wordt met liefde voor je werk.